Casetele de parole ma enerveaza


Nu cred ca este om pe lumea aceasta care sa fi utilizat un calculator si sa nu fi fost pus in situatia de a tasta o parola. Si bineinteles ca parola se tasteaza intr-un camp in care nu sunt afisate caracterele reale ci cate un caracter standard per caracter tastat (de exemplu * sau o bulina rotunda – IE si altele).

Ideea acestei minuni tehnologice este ca daca cineva poate vedea ecranul monitorului tau (nu este pleonasm, credeti-ma) sa nu iti poata, fara voia ta, citi parola tastata acolo. Siguranta inainte de toate, foarte bine.

Problema este ca deseori asta incurca. Pe mine ma incurca de doua ori :

1. Pentru o noua parola sunt de obicei doua campuri de genul acesta pentru a preveni tastarea gresita si stabilirea gresita a unei noi parole lucru care te-ar lasa in fundul gol… Pentru asta trebuie sa tastez de doua ori. Ma enerveaza.

2. EU in ultimii ani am invatat sa tastez (fara sa vreau, am remarcat la un moment dat ca am reusit) fara sa ma uit DELOC pe taste. Tehnica mai se numeste si touch typing si este destul de eficienta ca viteza de introducere a datelor de la tastatura. Numai ca tehnica asta foloseste ca feed-back nu privitul pe taste (pe care le vezi totdeauna corect si complet) ci pe monitor. E… acolo nu mai vad ce am tastat ci vad doar stelute sau buline. Alea nu mai imi pot oferi garantia ca am tastat ce trebuie… Naspa!

Sigur, nu este prima (si nu va fi nici ultima, va asigur) insemnare despre usurinta in utilizare (usability) privind tehnica IT, asa cum scriam si despre checkbox-urile prost proiectate in HTML mai demult.

Si cum intotdeauna este bine sa critici doar daca ai o solutie mai buna, pentru ca aceasta critica sa fie constructiva, am sa mentionez si o solutie la aceasta problema. Pornind de la ce a implementat Eugene Roshal in arhicunoscutul program WinRAR si anume ca are sub caseta de parola o bifa daca sa fie afisat continutul real al casetei de parola sau sa se afiseze stelute.

La fel as vrea sa am si eu o bifa langa caseta de parola sau perechea de casete de parola (in cazul stabilirii unei noi parole), bifa care daca este bifata sa permita afisarea continutului real al parolei si sa ascunda eventuala caseta pereche de parola.

De atatea ori se intampla sa fim acasa sau intr-un mediu in care nu se afla nici un alt fel de privitor (om sau camera de filmat) si NU AVEM NEVOIE de mecanismul asta depasit.

Un răspuns to “Casetele de parole ma enerveaza”

  1. Tema grafica noua « .. şi să nu uit să aleg un titlu. Ce trebuia să nu uit?! Says:

    […] recente Casetele de parole m… on De ce nu putem avea si checkbo…Andrie on Felicitari mai multe?radugo on Felicitari […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: