Poate să pară că nu îmi place nicio bancă și pe toate le critic. Sau, mai rău, că le urăsc. Pe toate. Nicidecum. Băncile sunt necesare. Din păcate.
Mi-am deschis contul la ING în 2009 cu speranța că lucrurile vor fi mai bune decât în alte părți și mulți ani așa a fost. Chiar și azi, mai am cont la ei. De fapt asta m-a determinat să scriu acest articol.
ING a fost prima bancă (din ce știu eu) care a pus comision zero la retragerile de cash de la bancomatele proprii. În 2017 a pus comision zero la retragerile de cash de la orice bancomate (din cadrul țării).
Homebank, soluția internet banking a băncii a fost una din primele soluții informatice de acest gen. Practic niște pionieri, cel puțin în România.
Amabilitatea angajaților, comisioanele reduse și birocrația micșorată, față de concurență făcea această bancă să strălucească.
Dar, au început să apară probleme.
Prin 2016 serviciul (Homebank) a căzut câteva zile. De bine de rău, puteai să vezi soldul, să faci depuneri sau retrageri. De la bancomate.
Site-ul și aplicația Homebank nu au permis, până prin 2017, introducerea unui IBAN complet ci doar pe porțiuni (atunci când făceai o plată). Apoi, după restilizare, a permis. Dar a scos accesul direct la MyPayments (lista de plăți predefinite, folosite de obicei pentru plata facturilor curente șamd.).
Aplicația de mobil Homebank a început din 2018 să afișeze „serviciul Hombank nu este disponibil” la fiecare pornire timp de o fracțiune de secundă, chiar când era complet funcțional. Lucrurile s-au îngroșat atunci când ING a fost amendată pentru spălare de bani, cu „doar” 900 milioane de dolari.
Amuzamentul meu cel mai mare a fost însă recent, în Septembrie 2018, când am fost plecat în concediu în Grecia și am plătit cazarea de la Booking.com prin card. Mi-a fost blocată o sumă de bani, până la prezentare la hotel, apoi am achitat cash diferența de bani, când ne-am prezentat la hotel. Absolut normal și liniștit. Doar că tranzacția era „în așteptare” și am crezut că banca acționează ca de obicei, în sensul că banii unei tranzacții în așteptare sunt scăzuți din soldul contului curent până tranzacția este fie finalizată fie anulată.
Nu chiar. Banii aferenți au fost „blocați” (conform duduii de la serviciul de relații cu clienții) dar nu prea. Adică am putut cheltui din ei. Ceea ce am și făcut. Doar că la un moment dat, mult după cazare, tranzacția aferentă a fost finalizată cu succes (absolut normal), însă banii din cont nu au acoperit costul. Așa că am ajuns pe sold negativ.
Sold negativ. Doar că nu am overdraft, card de credit și nici linie de credit. Cum, dar, poți ajunge la sold negativ când nu ai niciun fel de serviciu de credit? Nimeni nu știe, mai ales ING nu știe. Eu nici atât.
Cum am aflat? Am încercat să plătesc cu cardul ca să aflu că „fonduri insuficiente” când trebuaiu să fie suficiente. Am sunat la serviciul clienți și mi s-a explicat că banii au fost blocați dar puteam să consum din ei. Am întrebat „cum deci mai putem să le spunem acelor bani că sunt blocați dacă am putut consuma din ei?” Duduia nu a știut și doar a încercat să îmi explice că sunt blocați chiar dacă pot consuma din ei. Adică sunt gen nebuni.
Incredibil. Și din păcate adevărat.
Seara, acasă, am zis să urmăresc extrasul bancar și să văd balanța de-a lungul tranzacțiilor și toate cele. Am făcut asta. Am observat iar ceva. Deși era tot negativ soldul, era mai puțin negativ. Adică de la -700 și ceva a crescut (da, crescut) la -400 și ceva. Hm.. Cum așa, am primit bani de undeva?
Se pare că da, am primit bani. De la mine.
Cum adică?! Am primit 300 și un pic de lei de la un depozit (separat de contul curent), ce ține o mică sumă ce aparține economiilor tatălui meu. Deci au luat bani dintr-un cont de economii ca să acopere soldul contului curent, pe care nu l-au putut ține datorită proprie incompetențe.
ING, domnilor și doamnelor, ING. Oare ce vor face mâine, peste o lună, sau peste un an?
Oare în urma acestui articol îmi vor bloca contul? Sau poate doar se va produce o eroare în sistemul lor informatic pe care o vor corecta după un lung timp?
Editare 25-Sep-2018: Băieți (și fetele?) de la ING trimit un email în care ne spun că lucrurile se simplifică. În speță închid TOATE casieriile astfel încât nu mai poți scoate cash decât la bancomate. Și asta în limite. 40.000 lei pe zi și maxim 300.000 lei pe an maxim.
Sigur că limitele astea nu mă ating, nu am de unde scoate atâția bani. Dar mai vine ceva interesant: nu mai poți avea mai mult de 1.000.000 EUR (echivalent în lei) în toate conturile proprii. Aici chiar nu mă atinge cu nimic, dar este totuși curios.
Chiar dacă limitările astea nu mă lovesc cu nimic, aceste limitări sunt pentru toate persoanele fizice (din ce înțeleg cele juridice nu sunt afectate) clienți ai ING. Sunt oameni care pot fi încurcați de aceste lucruri.
Poți fi nevoit, de exemplu, să achiți un autoturism la mâna a doua doar cash (că așa solicită vânzătorul), iar limita zilnică te poate face să pierzi mai multe zile din cauza asta.
Per total par a se duce de râpă.
Editare 8 Oct 2018
Se pare că acum dublează suma debitată ce îți pleaca din cont. Bineînțeles, Homebank-ul este picat și nu pot verifica dacă sunt afectat și eu.
Lasă un răspuns