Istanbul – religia


La noi in tara e o multime de oameni care se dau cu fundul de pamant ca sunt prea multe biserici, ca nu sunt destule spitale, scoli samd. de parca s-a luat din banii pentru spitale si scoli cand s-au construit biserici. Nicidecum, au fost bani separati, chiar si cand au fost contributii de la ministerul culturii si al cultelor. Altii se scandalizeaza ca unele biserici duminica dimineata folosesc niste difuzoare ca sa cheme oamenii la slujba. Ba chiar merg pana la a face plangeri la politie. Asta dupa ce au baut ca porcii pana dimineata in baruri si s-au batut intre ei, au condus beti sau stiu eu ce porcarii au mai facut. Dupa ce am vizitat Istanbulul am realizat si mai mult cat de oribili sunt acei oameni la care faceam referire mai devreme.

In Istanbul au cam la aproape orice doua intersectii o moschee. Nu am auzit un singur turc sa se planga de asta.

In plus moscheele lor au megafoane puternice pe minarete, si muiezinul ii cheama la rugaciune de 5 ori pe zi, prima oara pe la 5 si ceva dimineata (va zic din proprie experinta, am stat 6 zile in un hotel la cam 600 de metri de o moschee) :

Nu stiu sa se faca vreun scandal ca un turcalete vrea sa doarma linistit si sa nu auda chemarea la rugaciune. Cu mare rusine, de roman ce trebuie sa fiu, constat ca suntem cu mult in urma lor si in aspectul religiei si al evlaviei pentru ea.

4 răspunsuri to “Istanbul – religia”

 1. Andrei Ignat Says:

  Asta din cauza ca probabil nu au atei( sau sunt prea putini) . Pe mine m-ar deranja …

  • Tudor Turcu Says:

   Oricum, excesul de cladiri construite de cler la ei, nu justifica acelasi exces la ei.
   Cine e credincios cu adevarat poate comunica cu divinitatea si cu alti credinciosi si intr-o incapere normala sau acasa, nu vad nevoia unor cladiri somptuoase si spectaculoase doar pentru a satisface orgoliul cuiva.
   La fel, o credinta se poate desfasura si decent, dara a deranja alti locuitori care au alte credinte.

   Nu s-a luat din banii pentru spitale si scoli, doar cineva a decis ca bani care i-a donat la biserica e mai bine sa-i foloseasca pentru a-si contrui palate pe pamant (ca asta sunt bisericile), decat sa-si ajute semenii la nevoie cum zice biblia. Legal, nu e nici o problema, moral, alta poveste.

   Normal, in antichitate si evul mediu clerul (si nobilimea) au folosit contructia de biserici pentru a impresiona omul de rand si a-l tine sub control, dar in ziua de azi sper ca nu mai e nevoie.

 2. Camix Says:

  Și din câte am înțeles, nu au nicio biserică creștină. Nu le dă voie să se construiască. Moschei și atât.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: