Am fost de revelion la Istanbul. Un oras cu adevarat interesant. Am mers cu masina personala acolo, conducand continuu 620 km, in cam 11h (mai mult din cauza lipsei hartii din sudul Bulgariei si Turciei din GPS).
Multa lume critica traficul de acolo ca fiind haotic, nebunesc. Sunt, intr-adevar, 12,5 milioane de oameni intr-un singur oras si nu stiu cate masini. Exact ca si cu taximetristii, ei nu sunt fara reguli, au doar alte reguli.
Daca este sa concluzionez traficul istanbulesc intr-un singur cuvant este : eficiență.
Turcii au sosele suficient de largi, asfalt bun si bine intretinut. Infrastructura nu iti pune probleme. De la intrarea in Turcia, dinspre Elhovo, Bulgaria, pana langa Edirne (cam 20km) este un drum cu o banda pe sens, dar e cam cat 1,5 benzi (deci 3 in total) si cate un culoar de urgenta. Se poate circula bine, repede si in siguranta. De la Edirne pana la Istanbul e autostrada cu 3 (pe alocuri cu 2) benzi pe sens. Se circula repede, alert dar decent. Nu ca pe A2 la noi unde se merge vara cu 80km/h pe banda 1 si 200km/h pe banda 2.
Viteza maxima este 120 km/h nu 130 km/h si desi nu am prea vazut radare turcii nu sunt kamikaze. Niste camionagii au facut niste figuri amuzante, fiind un grup de 5 se depaseau intre ei continuu pe toate cele trei benzi insa daca vroiai sa ii depasesti nu se opuneau, nu faceau figuri etc. Doar ca atunci cand ma pregateam unul din ei a tras de volan sa evite un con de plastic pus pe drum in o zona de reparatie insa a trecut peste con facandu-l foaie si speriindu-ne, fara sa vrea nitel. De fapt nu pe mine.
In rest nu se claxoneaza, nu se „fleșuiește” decat cand chiar e un pericol. Nu se claxoneaza (decat f f rar) la aparitia verdelui la semafor. Ai gresit o banda? Te-ai incadrat gresit? Semnalizeaza si baga-te, te vor lasa. Dar lasa si tu la randul tau.
Cand am ajuns la poarta de plata din 3 benzi am trecut brusc la 12 sau 14 (nu le puteam numara sincer). Si apoi inapoi la 4-5 benzi. Revenirea de la 14 porti la 4 benzi duce la o mica busculada dar daca ai rabdare totul iese bine.
Alt lucru ce imi place la ei este ca indiferent cat de aglomerat e, cata coada e (si asta nu se aplica doar la autoturisme) treaba merge. Incet (poate) dar sigur. Astepti, mai faci 1m, mai astepti, si apoi ajungi pe O3 (Otoyolu – autostrada) inapoi si mergi cu 80 km/h prin oras.
Se intampla, mai ales in zona istorica, sa ai 3-4 cm liber si stanga si dreapta si sa nu fi sigur, mai ales daca dai cu spatele. Orice trecator saritor va veni, fara sa ii ceri, in ajutorul tau pilotandu-te corect, nu pe sistemul „buf, hahaha”.
Nu este totusi un oras pentru un sofer incepator. Trebuie sa fi sigur pe tine, sa nu clipesti cand faci o parcare laterala cu spatele iar gararea trebuie sa o poti face si beat mort (nu ca as incuraja sa fi beat la volan, zic doar asa). Dar odata ce indeplinesti niste conditii de bun simt (cam orice sofer decent cu 5-10 ani vechime) te poti simti „ca acasa” in traficul acesta. Strabati un oras de 12 milioane de locuitori in sub o ora de la un cap la altul daca vrei.
Singurul lucru care chiar nu mi-a placut a fost traversarea pe trecerile de pietoni nesemaforizate. Aici desi ai prioritate de fapt nu ai prioritate. Daca vine unu’ cu viteza, si iti face semn (faruri, claxon) ca nu are spatiu de oprire, crede-l si nu forta. Asteapta pana se face pustiu (vorba vine) si treci abia apoi.
Cu toate acestea, mai bine nu mergi cu masina in Istanbul cu gandul de a circula cu ea acolo. Nu vei gasi parcari chiar peste tot iar politia iti va ridica cu mare placere masina (n-am patit dar am vazut). Mai bine o abandonezi in parcarea hotelului (sau o alta parcare convenabila) si gata. Mergi cu tramvaiul si eventual cu metroul. Tramvaiul T1 e foarte rapid si avand regim de metrou usor nu e afectat de ambuteiajele frecvente.
O problema in trafic, mai ales la intrarea in Istanbul, am avut-o ca inainte de orice exchange a trebuit sa cumpar cartela de autostrada (KGS) ca sa pot trece. Am platit in EUR (cam 20 EUR parca) la un curs nu tocmai competitiv… si apoi turcaletele stia o engleza, cam cat stiu eu turca. Dar din semne, din maini, aratat pe bancnote din portofel samd am reusit.
Interesant e ca nu incearca sa te fure grosolan (gen sa puna inca un zero samd). Incearca sa iti vanda 2 molecule de oxigen daca pot dar nu iti iau nimic cu forta.
Problema mersului in Istanbul cu un GPS incomplet, defect sau cu Google Maps e ca daca nu stii sigur bareta de iesire sau straduta unde sa virezi, „ai pus-o”. Ocolesti 3-5 km ca sa gasesti intoarcere sau o ruta alternativa.
Tot legat de transport, desi conduc la limita, efectiv la limita, nu vezi masini busite si accidente. De asemenea nu vezi masini luxoase („de fite”), samd. Desi au mai multi bani ca noi nu se „sparg in figuri”. Singura chestie e ca unul din ospatarii de la cantina de la parter de la hotelul unde am stat cand am plecat vazand ca imi incarc lucrurile in masina m-a intrebat, pe punctul sa se cace pe el de ras „Is that your car?!” (masina mea e un VW Passat 1.9 TDI din 1994 care pe piata valoreaza cam 1200 EUR). In afara de acest mic incident nu mi s-a parut ca pun mare valoare pe ce masina conduci.
Semnele de genul acces interzis nu reprezinta mare lucru, cand am ajuns la hotel mi-a indicat un valet de acolo ruta pe un sens unic, invers, eu l-am intrebat, totusi daca e ok, el „no problem my friend”. Daca te intalnesti cu altul pe sens invers nu te va injura. Iti va face loc fara sa comenteze. In general nu vei fi injurat. Mi se pare foarte constructiv.
In total cam atat am de zis despre trafic. Ca sa mai trag o alta concluzie : e misto traficul dar mai bine nu mergi cu masina :)))) (ca greu gasesti drumul si nici parcari nu vei gasi la reperele turistice).
P.S.: M-am saturat sa vad scris Istambul (cu m). Se scrie cu n.
Luni, 18-martie-2013 la 12:08 pm
salut..la vama lor ti-au zis sa le arati citi bani ai pentru ai lasa la ei in tara?
Luni, 18-martie-2013 la 3:08 pm
Absolut nimic despre bani.