Malta – ep.3 – Viata in Malta


Malta este o tara frumoasa din zona Mediteraneana. Un amic o numea o „grecie mai mica” si nu prea gresea.

Tara este formata din trei insule apropiate, cea pe care am stat este la 90 de km mai la sud de Sicilia (Italia). Localitatea se cheama Qawra (pronuntat Aura) si este destul de aproape de capitala Valletta.

De cum am urcat in autocar (de la aeroport) ghidul ne-a vorbit despre istoria Maltei si despre stilul arhitectonic. Parea neinteresant ce zice, fiind preocupat sa ma uit prin geamul autocarului plin de broboanele ploii. Prin el vedeam tot soiul de case vechi, in stare buna, cu un stil arhitectonic asemanator cu vechile case din Bucuresti. Toate casele aproape aveau in partea de sus a peretilor niste scursuri negricioase de parca plouase cu smoala pe ele. Ma rog, nu foarte pregnant ci subtil.

Ne-a explicat ghidul ca este de la clima umeda samd. Autocarul cam deschiolat si suspensiile facute cam praf dar am vazut ca asta e cam normal la autocare si autobuze in Malta. Pe mine nu ma deranja decat ca scaunele sunt aproape unele de altele (pe lungul autocarului) si cam faceam amigdalita de la asta 😉 (e o subtilitate de-a mea).

Am observat o groaza de masini pe drumul de la aeroport la hotel, multe din ele modeste. Dar MULTE. Cam ca in Bucuresti doar ca vedeam o fractiune infima din Malta, care Malta la randul ei este 1/6 din Bucuresti. Ca populatie cel putin.

400.000 de locuitori si circa 300.000 de autoturisme propulseaza Malta pe locul 2 in lume ca numar de autoturisme pe cap de locuitor. Vorba mea 🙂 „pana si cainii au masinile lor aici”.

Am ajuns la hotel, ne-am regasit cu bine bagajele din autocar, mergem la inscriere in evidenta hotelului („check-in” dar imi place limba Romana 😛 ) si ne ducem in camere. Curate camere, totul la locul lor, nici o problema. Am fost surprins placut sa vad la toaleta si un suport pentru hartia igienica de rezerva! Primul din viata mea pe care il vad.

Receptionerii stiu engleza excelent, sunt fluenti si foarte amabili. Ulterior am aflat (daca nu v-am mai scris deja) ca limba Engleza este a doua limba oficiala (!) in tara asta. Ei o invata in paralel cu Malteza din primele clase. Apropos de limba Malteza : e o limba care nu seamana cu mai nimic, cel mult o idee cu araba. Poate pentru ca aici exista o confluenta culturala de arabi, nord-africani, italieni si francezi.

Primele doua zile a plouat si a fost mohorat asa ca nici starea noastra de spirit n-a fost extraordinara dar nici rau nu a fost. Neavand decat mic dejun inclus mergeam sa luam masa in oras zilnic, mai ales pe „Strada Turistilor”. In limba lor se numeste „Triq-il Turist”. Eu nu am putut sa nu ma amuz gandindu-ma la o traducere diferita, ceva de genul „pacaleste-i pe turisti”. Dar se pare ca nu e chiar asa 😉

Am cumparat patru excursii si am fost sa vizitam Valletta, un tur al unei localitati invecinate al carui nume nu il tin minte, o croaziera pe Meditarana (in apropierea tarmului) si turul Vittorosia. Cel mai mult mi-a placut croaziera, mai ales cand a iesit in larg si erau valuri de circa trei metri inaltime si vaporasul se balanganea maiestuos. Din pacate celorlalti nu le-a prea placut asta dar ii pot intelege oricum.

Am fost sa vad litoralul (au doar doua plaje cu nisip din care una este artificiala) si este foarte stancos. Altfel marea placuta, cam rece (13-15 grade Celsius).

Urmeaza episodul 4 : Detalii din Malta.

Publicitate

3 răspunsuri to “Malta – ep.3 – Viata in Malta”

  1. Rox Says:

    Buna,
    Poti sa-mi dai te rog niste detalii despre preturi, cum ti-au parut localnicii?

  2. Andrei Rinea Says:

    Localnicii ok, nu am dat de unul singur care sa nu stie engleza. Amabili, chiar unul foarte amabil cu prietena mea :))
    Preturile… mmm… asa si asa. Nu-s chiar ieftine dar nici exagerate. O masa la un restaurant cam 15-20 EUR de pers., ca exemplu.

  3. Radu Says:

    NICI IEU NU PREA STIU ENGLEZS


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: