Despre atei..


Urmaresc cu dezamagire destul de des ateismul oamenilor. Incerc sa inteleg de ce sunt atei, de ce il neaga pe Dumnezeu. Majoritatea ateilor pe care ii cunosc par sa il nege pentru ca ego-ul lor refuza sa accepte o entitate superioara lor. Pana si sefii sunt conjuncturali superiori lor (din spusele lor evident).

Am stat multa vreme sa ma gandesc (inca ma mai gandesc la asta) cata corelatie este intre procentul de ateism si avansul tehnologic la nivelul speciei umane. Mie mi se pare ca sunt oarecum direct proportionale dar nu bag mana in foc pentru asta. Imi pare ca oamenii cu cat au mai multe tehnologii stapanite au tendinta sa creada doar ceea ce se explica prin intermediul acelor tehnologii si stiinte stapanite. Ce este in afara lor NU poate fi adevarat pentru ei. Da, asta ma supara la ei : cred doar ce pot intelege in intregime. Intelegerea lor este limitata (si inca limitata jos) pe cand lumea noastra nu este limitata sau chiar daca ar fi, limita ar fi mult peste noi.

Publicat în Viaţă. Etichete: , . 33 Comments »

33 răspunsuri to “Despre atei..”

  1. sceptik Says:

    nici eu nu-i inteleg pe atei… este o impietrire a inimii

  2. moromete Says:

    E cu siguranta o legatura intre nivelul tehnologic si credinta in Dumnezeu. Numai ca eu, mai agnostic din fire, o vad mai degraba astfel: tehnologia ridica valul de ignoranta pe care religia il foloseste…

  3. iancu Says:

    Nu pot spune ca sunt ateu, dar cred ca ideal ar fi ca omul sa fie bun fara sa aiba nevoie de amenintari gen religie sau lege pentru a o face, sa fie bun si corect moral/etic pentru ca e convins ca asa trebuie. Mai simplu spus, pe principiul ce tie nu iti place..

    Mi se pare mai de admirat un om care e construit pe propriile concluzii asupra a ce e bine si ce e rau, in urma filosofarilor sale, decat un om care a ajuns la ele doar prin religie. Religia este ceva necesar in dezvoltarea unei civilizatii, dar cred ca este doar o etapa intermediara, o unealta de educare. Care are avantaje, da, dar si o multime de dezavantaje.

    Nu vreau sa fiu ateu pt ca nu imi place ideea de a muri complet fizic si psihic, sper ca mai este ceva dupa. Dar nu cred in religie asa cum este ea raspandita de catre biserica, un organism care pentru mine si-a pierdut de mult orice credibilitate (daca avea oarecare). Cred ca exista oameni sfinti, dar faptul ca exista astfel de oameni in mai multe religii arata ca nu exista o religie „buna”, „corecta”, ci doar mai multe cai de a ajunge intr-un punct comun, de acceptare, iubire, implinire spirituala.

    Cred ca am citit prea mult Siddhartha 😛
    Salutari.

  4. Dani Says:

    daca ar merge toti ateii pe principii morale..ar fii ceva…dr asha..raman niste idioti

  5. moromete Says:

    Cumva fara date certe cred ca ateii sunt mai inclinati spre a urma principii morale si in nici un caz nu merita apelativul de „idioti”. E mai usor sa urmezi principii pe care le descoperi si le validezi singur decat principii pe care ti le reveleaza altii si pe care nu le validezi niciodata…

  6. Andrei Says:

    Mie imi place de dumnezeu, mai ales de dumnezeul ala din vechiul testament. Ala care e sangeros, imoral si rau.
    Seamana un pic cu Hitler sau Stalin dupa cum i-a facut pe evrei sa omoare toate popoarele din zona.
    Seamana si cu Osama dupa legile pe care le-a impus.
    E tare dumnezeul din vechiul testament….

  7. sorinalukacs Says:

    Probabil ca, pe masura ce omenirea se dezvolta tot mai mult din punct de vedere tehnologic, are impresia ca este tot mai puternica si nu mai are nevoie de Dumnezeu, pe care il percepe ca fiind “din ce in ce mai lipsit de importanta, fata de grandoarea Mariei Sale, Omul”. Mare greseala! Dumnezeu a existat mult inaintea descoperirilor facute de oameni (care numai El stie cat de reale vor fi fiind, avand in vedere ca tot apar… modificari in ceea ce stiam pana la un moment dat – in legi de baza ale stiintei!) si va exista si dupa ce Maria Sa Omul se va fi autodistrus prin utilizarea necugetata a tehnologiei pe care el insusi a creat-o… Iar progresul stiintific ii poate fi de folos omului (in oarecare masura) doar in ceea ce priveste partea materiala a existentei sale. Dar omul nu inseamna doar materie… Si, atunci, care sunt “dispozitivele” care sa il ajute in progresul sufletului? Asta se pierde din vedere, din pacate…

    Si, dupa parerea mea, legile morale sau cadrul legislativ dupa care traim sunt nascute tot din cele 10 Porunci daruite oamenilor prin Moise… sa ma insel, oare?!

  8. Sabry Says:

    nuj cred ca am intrat aici din greaseala…..poate cautand alceva ……..nuj am vazut cum va tot ,,Certat” in legatura ce mai multe culte …….DAr de fapt e frmocratie si mno fiecare face ce vrea :-@ ….Parerea mea ….

  9. silvia Says:

    fiecare crede in ce vrea asta e parerea mea…un sg lucru am de zis…cnva ne-a creeat…shi trebuie sa ii multumin…chiar dak unii ii neaga existenta….vor vedea cand va veni apocalipsa;)

  10. silvia Says:

    app nu spun toate astea ca sunt crestina…sau ma rog…le spun ca vad ce se intampla…

  11. razvi Says:

    mam nascut intr-o familie de pocaiti..(bunicii si parintii) si sunt ateu…si am mi-am dat seama de asta cand am terminat de citit bibilia…atat am de zis:un om poate fi bun si fara sa ii fie frica ca Tatal il va trazni din ceruri

  12. Andraa Says:

    Ateii sunt cei care nu cred in DIVINITATI si puteri SUPRANATURALE. Nu trebuie judecati , fiecare cu ce vrea si ce poate .

  13. aurelia Says:

    Da,ai dreptate Andraa nimeni nu trebuie judecat…..nuami Dumnezeu poate face asta…..ar trebui sa ii multumim lui Dumnezeu in fiecare clipa pt ca El ne-a creata,iar daca El nu vroia sa fim ”aici” nu existam.

  14. vivien Says:

    :))…atei neatei…

    ateii…nu au in ei partea spirituala.care nu include numai credinta in dumnezeu.nu stiu sa defineasca un sentiment.sunt facuti numai din carne si oase.dar inima si Sufletul lor unde raman..?
    isi pun intrebari foarte multe.si unele nu au nici un raspuns.ca de exemplu cum s a creat planeta..au doar o teorie..si de aici pleaca toate indoilelie.lor.
    ei au indoieli.noi nu avem.cel putin eu.

    nu pot sa zic ca sunt foarte credincioasa…si nu pot sa zic ca nimeni din lumea asta tine cont de toate cele 10 porunci sau asa ceva….stiti cum se zice.ca noi suntem facuti dupa chipul lui d-zeu.si nu suntem perfecti.deci rezulta ca nici el..nu e perfect.sau poate ca nu vrea sa fie perfect..
    asa ca..deduceti voi..
    toata povestea asta cu ateii..si evolutia.pe mine ma lasa rece.
    el zicea.:crede si nu cerceta..si nu numai in legatura cu d-zeu.ci si asa in viata…crede si da tot ce ai din tine.ca mai apoi sa nu ai regrete..

    religia este ceva omenesc
    .exista o bariera a constiintei pe care voi nu puteti sa treceti…
    au existat oameni ca moise si iisus..care au spus niste lucruri morale…asta e chestia…sunt lucuri morale spuse…iar daca tu incerci sa le faci si un plus..pentru tine..nu pentru d-zeu..sau asa ceva..

    voi asta nu intelegeti.
    d-zeu nu va e nici sef…dar nici prieten…e undeva intre..

    • vanrazvan Says:

      Deci daca exista Dumnezeu…care le-a facut pe toate,ca planeta de ex sau sistemul solar…iar planeta este perfecta ca si sistemul solar…deci El a creat perfectiunea..cum poti spune ca nu e perfect?….si daca Fiul Sau vine pe pamant si moare pentru tine…cum nu iti este prieten?….eu cred ca ar trebui sa gandesti si putin logic inainte sa vorbesti!…nu se poate ca din nimic sa apara ceva….deci teoria ateilor e din start compromisa….e evident ca este ceva superior noua, e alegerea lor daca nu vor sa vada asta…si daca cineva vrea sa stie despre Dumnezeu…tot in Biblie scrie cauta si vei afla,bate si ti se va deschide…dar voi luati din Biblie doar ce va convine…deci daca vrei sa stii despre Dumnezeu…intreaba o persoana mai inalta in treptele duhovnicesti….un calugar,cumperi o carte ortodoxa,un preot etc….ai unde intreba…trebuie doar sa vrei sa aflii adevarul…nu te lua la hartza cu unu si cu altu care se cred dumnezeii lor…dar nu pot opri moartea…sau orice fenomen natural…pentru atei exista minunile…ca sa vada si sa creada….cum raul Iordan in fiecare an pe data de 6 ianuarie (data Botezului Domnului,pentru cn nu stie sau Boboteaza)…isi intoarce cursul si urca dealul…informati-va,cautati si veti afla…nu va mai credeti mici dumnezei ca un Dumnezeu avem….si perfectiunea si minunile si Sfintii ne marturisesc asta…Doamne ajuta

  15. vivien Says:

    ai un plus*.sorry

  16. Ramona Says:

    Imi pare rau sa vad cum lumea sa lasa asa usor influentata de tehnologie si moda asta din zilele noastre care nu stiu de cine e inventata, eu prefer sa traiesc dupa legi, asa stiu ca am niste radacini si daca ai aceste radacini nu poti fi batuta de torentele artificiale care tot timpul se abat asupra noastra pt a ne induce in eroare. Vad ca sunt persoane care nu stiu sa traiasca spiritual. ei isi traiesc momentul …. cat o fi si alaca dupa unde vor ajunge nu conteaza. CEVA E SIGUR TOTI SUNTEM DATORI CU O MOARTE… PACAT CA SUNT PERSOANE CARE NU OBSERVA SENSUL VIETII SI .. CALATORIEI PE ACEST PAMANT……….As avea un mesaj pt cei ce isi spun atei…. Oamenilor informati-va bine innainte de a va numi atei… ca asta e o lepadare .. ..DUMEZEU SA VA AJUTE! Chiar daca nu intelegeti mare lucru … se v-a vedea…. la sfarsit ca toti vom avea unul…

  17. mihailandrei Says:

    Ateismul militant nu a avut scopul să combată religiozitatea, ci să desfiinţeze o categorie umană: creştinii, asupra căror a fost pornit un adevărat genocid în Franţa, în Rusia, în România şi oriunde au ajuns ateii la putere.

    Ateismul „ştiinţific” nu este chiar atît de ştiinţific cum vrea să pară. Avem de a face cu o simplă unealtă politică în mîna unei noi orînduiri mondiale care, se pare, a descoperit cea mai sigură cale de robire a maselor: uciderea lui Dumnezeu.

    Practic, ei militeaza impotriva eradicarii crestinismului.

  18. O fata Says:

    Unii dintre voi ar trebui sa inceteze sa`i faca pe atei in toate felurile… Si ei sunt oameni, au dreptul de a alege daca cred sau nu in Dumnezeu[parerea mea].Si eu cunosc niste persoane care sunt atei si sunt niste persoane foarte de treaba…Chiar daca nu credeti asa este!

  19. silviu Says:

    ateismul este satana in persoana,indeparteaza pe om de creatorul sau, mai are putin si vrea ca omul sa piara odata cu el, crestinii vor fi persecutari si ucisi , priviti cu atentie ce se intampla in lume,,se lupta pt. crearea unui guvern mondial, oricum numai un orb nu vede, ce mai putem cumpara sau vinde fara codul de bare ? acum vine vremea ca toate documentele personale sa fie dotate cu cipuri electronice, sa fim controlati si manipulati dupa placul lor, sa nu mai avem nume , doar un NUMAR ! si mai zic unii ca biblia minte ! uitati si cititi apocalipsa !

  20. iuli Says:

    daca dumnezeu ar fi brusc condamnat sa treaiasca viata care a abatuto asupra omeniri ,dupa cum zice BIBLIA(cartea povestilor nemuritoare ) sar spanzura.

    • Andrei Rinea Says:

      Dumnezeu a trait viata pe care a „abatuto asupra omenirii”. Asta incepand cu acum circa 2013 ani. Nu s-a spanzurat ci dimpotriva, a trait cu curaj si „indraznind a biruit lumea” (greutatile ei). Daca tot citesti Biblia, citeste-o pana la capat, partea asta (Noul Testament) este spre sfarsitul cartii (cele circa ultimele 250 pag din cele 1300 ale Bibliei Ortodoxe).

  21. iuli Says:

    Conform cercetătorilor biblici creştini, nu există nici un document scris de vreun martor ocular al vieţii lui Iisus. Acest lucru pare greu acceptabil în condiţiile în care Iisus a fost o persoană atât de importantă, care a înfăptuit lucruri extraordinare şi deci ar fi trebuit să fi constituit un subiect de discuţie în Imperiul Roman. Nu există consemnări despre naşterea sa miraculoasă, relatări despre miracolele sale, transcrieri ale procesului său, nici o relatare din vremea lui sau despre cum a murit. Toate sursele despre Iisus provin din secolele următoare, chiar dacă s-au păstrat suficiente scrieri din timpul său.

  22. iuli Says:

    Ar fi normal ca măcar surse iudaice din secolul I e.n. să vorbească despre Iisus, dar orice referire despre un asemenea personaj lipseşte.
    Biserica creştină a identificat totuşi câteva „documente istorice”, constând în mici fragmente din operele unor autori antici. Trebuie însă spus că aceste scrieri nu sunt cele originale ci copii, ale unor alte copii, după un original pierdut. În acest fel, micile pasaje în cauză, au putut fi inserate de copiştii creştini, în textele originale. Unele dintre aceste adăugiri au fost recunoscute drept false chiar de Biserică, dar ele continuă să fie invocate ca „mărturii în favoarea existenţială a lui Iisus”.

    • Andrei Rinea Says:

      Surse iudaice, potrivnice (culmea) lui Iisus Hristos, mentioneaza pe Iisus insa, in orbirea lor il numesc „fals profet”. Macar intruparea, existenta si moartea trupeasca a Lui este consemnata de iudei.

  23. iuli Says:

    4. Scrierile Noului Testament
    Noul Testament cuprinde un set de 27 de cărţi, care pot fi grupate astfel: Evangheliile (4), Faptele Apostolilor (1), Epistolele apostolilor (21) şi Apocalipsa (1).
    Deşi se încearcă acreditarea Noului Testament drept o sursă istorică, scrierile sale, dacă sunt analizate în ansamblu, nu oferă nici o dată istorică certă despre acele timpuri ci lasă loc la presupuneri. În puţinele cazuri în care sunt evocate personaje sau evenimente istorice cunoscute, cele enunţate de către una dintre scrieri este contrazisă de alta… Cărţile Noului Testament oferă însă posibilitatea de a înţelege atmosfera epocii şi mai ales concepţia creştină, dar şi acest lucru se limitează doar la punctul de vedere a unei părţi dintre credincioşii creştini. Viziunea celorlalte părţi a creştinilor existenţi la acea vreme a fost îndepărtată din textul canonic al Noului Testament…
    Evangheliile care au în centrul lor persoana şi faptele lui Iisus, au apărut în număr mare, probabil după anul 70 e.n. Numărul Evangheliilor care au existat este apreciat la o cifră situată între 50 şi 100. Dintre acestea, Biserica a canonizat doar patru: Marcu, Matei, Luca şi Ioan. Prima este şi cea mai veche. Cea mai târzie şi discutabilă din punct de vedere a autorului este cea a lui Ioan, citată abia prin anul 180 e.n., dar se afirmă că ar fi existat din jurul anului 100 e.n. Evangheliile necanonizate, au fost declarate apocrife şi interzise în cultul creştin oficial.

    Dintre scrierile Noului Testament, deşi nu se recunoaşte acest lucru, cea mai veche pare a fi Apocalipsa, scrisă între anii 68 – 69 e.n., adică după moartea lui Nero, asta judecând după menţiunea „şapte împăraţi”. Ea este scrisă probabil în timpul răscoalei iudeilor din Palestina împotriva romanilor, cărora li se prezice pierirea.
    Faptele apostolilor este partea cea mai târzie din Noul Testament, scrisă probabil după anul 150 e.n.
    Ordinea în care au fost scrise cele patru Evanghelii şi datarea scrierilor este controversată deoarece cercetătorii laici le plasează destul de târziu, în timp ce Biserica încearcă să le aducă cât mai aproape de „momentul Iisus”.
    În privinţa Evangheliilor, ambele părţi invocă o ipotetică „Evanghelie pierdută”, numită „Documentul Q” din care se presupune că s-au inspirat primele trei Evanghelii.
    Cercetătorii biblici propun ordinea scrierilor astfel: Marcu care a scris Evanghelia între anii 70 – 75 e.n., Matei probabil un evreu din Siria, a redactat Evanghelia între anii 75-85 e.n., Luca, un creştin grec neevreu, născut în oraşul Antiochia, şi-a redactat evanghelia în jurul anului 80 e.n. iar despre Ioan este greu de dat un verdict, mai ales că se marşează pe identificarea sa cu „apostolul iubit”, dar în mod cert, el nu este acelaşi autor cu cel al Apocalipsei.
    Biserica susţine ordinea: Matei, care a scris în Palestina, 41 e.n., Marcu, a scris la Roma între 60 – 65 e.n., Luca în Cezareea în perioada 56 – 58 e.n. şi Ioan, în zona Efes, prin anul 98 e.n.
    Este ciudat de ce Ioan, „cel mai iubit apostol” şi cel mai în măsură dintre evanghelişti, nu a scris povestea vieţii lui Iisus, ci s-a mărginit la a evoca doar perioada de misonariat…
    Să mai notăm faptul că cel puţin în cazul lui Matei, Luca şi Ioan, aceste scrieri sunt legate de Siria, un lucru care poate explica multe lucruri legate de istoricul creştinismului.
    Mai apar apoi şi o serie de alte obiecţii privind autorii scrierilor din Noul Testament.
    În Faptele Apostolilor (Fapte;4:13) se spune clar că cel puţin doi dintre discipolii principali: Petru şi Ioan erau analfabeţi. În ce măsură scrierile celor doi sunt autentice?! Există puţine motive pentru a crede că situaţia celorlalţi era diferită.
    Textele Noului Testament, scrise în greacă, aparţin unor autori educaţi, pe când adepţii lui Iisus erau simplii ţărani vorbitori de aramaică şi care evident nu aveau cunoştinţe de limbă greacă şi cu atât mai puţin ar fi putut scrie în această limbă.
    Este recunoscut astăzi că, cel puţin în cazul Evangheliilor, că ele nu au fost scrise de „autorii” consacraţi: Matei, Marcu, Luca şi Ioan. Aceste nume sunt practic doar pseudonime consacrate de povestirile creştine. Din acest motiv în mod corect se foloseşte expresia „Evanghelia după…” şi nu Evanghelia lui…”.
    Faptele apostolilor conform celor susţinute de Biserica creştină, au fost scrise de către Luca în anul 61 e.n. la Roma, dar se mai precizează din aceiaşi sursă, că „Manuscrisul circula în secolul al III-lea sau al IV-lea…”
    Biserica susţine că Evangheliile sunt scrieri de inspiraţie divină, deci conţin adevărul absolut, chiar dacă una afirmă un lucru iar cealaltă îl dezminte (!)
    Versiunea actuală a Bibliei are ca surse varianta masoretică, lucrare a scribilor rabinici din sec. 9 – 10 e.n. şi Vulgata, traducere latină efectuată de Sf. Jerome, în sec. 4 e.n., toate având ca punct de plecare seria de traduceri în greacă, cunoscută sub numele de Septuaginta.

    • Andrei Rinea Says:

      In primul rand mentioneaza sursa fragmentului de mai sus, daca nu l-ai redactat tu. Apoi cat priveste continutul fragmentului, eu nu vad sa reiasa ceva din care sa rezulte ca nu e autentica Biblia. Chiar daca scrierea efectiva pe un suport fizic (pergament, piele, hartie etc) nu ar fi facut-o Sfintii Apostoli asta nu reduce cu nimic adevarul si originea ei.

  24. iuli Says:

    citeste cartea asta…Dumnezeu nu este mare. Cum otraveste religia totul.scrisa de Christopher Hitchens.

  25. iuli Says:

    si nu mai dati cu pitre in ateicaci uni cred ca sunt mult mai cititi decat credinciosi.

    • Andrei Rinea Says:

      Poate ca atunci cand am scris postarea asta (oct 2007) am fost mai acid. Imi pare rau. Nu vreau sa dau cu nici o piatra, nu pentru ca altii ar fi mai cititi (nu e asta o virtute in sine) ci pentru ca trebuie sa nu dam cu piatra in absolut nimeni.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: