Bancomat generos – legi stupide


Putem citi in editia electronica a publicatiei Capital :

„Un ATM din Statele Unite a ‘donat’ 7.000 $” :

„Un ATM din statul american Louisiana a reusit sa dea bancii care il detine o „gaura” de 7.000 de dolari in mai putin de o luna. ATM-ul cu pricina, din proprie initiativa a inceput sa confunde bancnotele de 5$ cu cele de 20$ si sa faca fericiti mai multi americani care au avut inspiratia sa scoata cash de la o benzinarie unde aparatul era amplasat.
Pana in prezent, politia cauta 26 cetateni, care au datele inregistrate in softul ATM-ului si le poate fi gasita foarte usor urma. Ceea ce au facut cei 26 este considerata o infractiune, intrucat trebuia anuntata banca de „naravul” aparatului, fara a se insusi banii „extra”. Cu toate acestea, este dificil de demonstrat in instanta ca posesorii de card care au retras suma si-au dat seama pe loc ca fac obiectul unei infractiuni, mai ales ca un astfel de caz nu este prevazut in instructiunile afisate la vedere pe carcasa exterioara a ATM-ului.

Proprietara benzinariei unde era amplasat ATM-ul a scos aparatul din priza, dupa ce a auzit o conversatie intre mai multi clienti, bucurosi ca au dat de o comoara, insa aparatul a fost reintrodus, misterios, din nou in circuit. Ulterior, a fost anuntata politia locala si banca-proprietar al aparatului.”

Pe vremuri, la noi cel putin, era o lege care spunea ca daca se face o greseala baneasca in favoarea clientului diferenta de bani o suporta cel care a „reusit” isprava. Asa mi se pare normal.

Ganditi-va ca sunt oameni care nu se uita la bancnote cand scot bani de la bancomat ci doar le pun in portofel. Apoi de ce sa pui omul pe drumuri pentru greseala aparatului tau??! Daca aparatul e prost e vina ta, si cum spuneam mai sus, mi se pare normal sa plateasca cel care are vina.

Sperantele de normalizare mi se reduc si mai mult dupa citirea stirii asteia vazand ca nici in „afara” nu sunt legi normale..

Publicat în Haioase, Viaţă. Etichete: , , . 5 Comments »

5 răspunsuri to “Bancomat generos – legi stupide”

 1. dadatroll Says:

  Tata, da’ oamenii aia nu din cont au scos banii? Sa le ia pur si simplu diferenta din cont, ce e mare lucru?

 2. andreir Says:

  Prea complicat… e mai misto sa ii dai in judecata.

 3. Sergiu Says:

  Eu nu stiu cum functioneaza in SUA bancomatele, dar am oleaca de ideie cum ele lucreaza la noi. Din cate cunosc, daca scoti suma de 75 dolari, bancomatul nu-ti va da 15 bancnote a cate 5$, nici 75 bancnote a cate 1$, ci iti va da 1×50$ + 1×20$ + 1×5$, cu alte cuvinte, incearca sa-ti dea suma in bancnotele cele mai mari. Prin urmare, suma de 87$ ti-o va da in felul urmator: 1×50$ + 1×20$ + 1×10$ + 1×5$ + 2×1$. Din orice operatiune, clientul nu primeste mai mult decat o bancnota de 5$. Deci, daca s-a castigat 7000$, asta poate fi rezultatul a 350 bancnote gresite, ceea ce inseamna cate 10 bancnote (150$) pe zi. Nu cred sa fie vorba de clienti rau-voitori, ci doar de oameni care nu verificau banii, fiecare castigand cate 15$. Cu 15$ nu faci mari afaceri, si nu te imbogatesti in SUA. Dar nici 7000$ nu-i o mare comoara acolo.
  Dupa parerea mea, la raspundere ar putea fi trasi doar oamenii care au scos sistematic si intentionat bancnote a cate 5$.

 4. TDP Says:

  ATM-urile din SUA folosesc doar bancnte de $20. Deci, trebuie să scoţi sume de minimum $40 şi doar multiplii a $20. De asemenea, în funcţie de bancă, există limite zilnice care variază între maximum $300 – 500. Aşa că articolul pe care l-ai redat e inventat de scriitorul/scriitoarea lui.

 5. andreir Says:

  Asa incepe sa aiba logica treaba. Mi se parea prea idiot sa pui pe oameni sa dea inapoi bani pe care nu i-au numarat, bani care nu au ajuns din greseala LOR in mana lor.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: