Nu trebuie SAU Trebuie sa nu ?


Nu imi plac lucrurile prea stramte, iar regulile prea stramte nu fac exceptie. Totusi reguli ne mai trebuie.

Comunicarea este arta transmiterii unui mesaj de la o entitate catre alta entitate. Atat am putut sa zic eu ceva pe post de definitie pentru aceasta notiune acum.

La obiect : Limba romana poate pune probleme si multor romani nu numai strainilor. Cand spui „nu trebuie sa faci aia” nu este deloc echivalent cu „Trebuie sa nu faci aia”. Prima varianta inseamna „nu este necesar sa faci aia” si a doua inseamna „este interzis sa faci aia”.

Ma deranjeaza ca  multi folosesc exprimari de tipul „nu trebuie sa …” cu intentia de a comunica „sa nu …”.

RECAPITULARE:

„Nu trebuie sa …” = „NU E NECESAR SA …”
„Trebuie sa nu …” = „NU AI VOIE SA …”

6 răspunsuri to “Nu trebuie SAU Trebuie sa nu ?”

 1. Andreea Says:

  True, true, true! Nu m-am gandit niciodata la expresiile acestea, pentru a face delimitari intre ele, insa le folosesc instinctiv si -probabil preluate, prin asociere din „you must not” and „you don’t have to”- transpun regula folosirii lor din engleza, unde se percep ca lucruri diferite.

  Apropo, sunt de acord cu tine in privinta cititorilor, sau numarul comment-urilor (poate citesc persoane, dar nu se simt smart enough sa faca un comment :D) blog-urilor bune.

 2. andreir Says:

  Intocmai .. vezi blog-uri si site-uri de mare afluenta (zoso, gigel.org, piticu.ro samd) care nu exceleaza la capitolul inteligenta sau originalitate si totusi la capitolul popularitate / trafic stau extraordinar de bine.

  Oricum daca zoso zice ca a reusit o data sa scoata 200 USD intr-o luna din traficul de pe blog-ul lui si face atata scremere sa il tina asa sus (posteaza cam tot ce apare prin ziare, sta lipit de monitor sa mai bage un post sa nu se duca in jos blogu’ samd) e clar ca nu merita.

  Eu oricum vroiam sa imi tin blog-ul doar pentru „distractie” nu ca ceva serios. 🙂

 3. andreea Says:

  Am vazut, am vazut, nici nu mai merita povestit/amintit. Cine vrea sa-si mentina neuronii intregi..
  Eu am topait de la patric la tine, sunt andreea cu traficul din pseudocod sau din haine :))

 4. andreir Says:

  Uite si blog-ul lui Patric (pentru ceilalti : http://blog.jubjub.ro ) este un exemplu care confirma ce spuneam mai devreme… 🙂

  Tare topic-ul cu ‘haina’

 5. andreea Says:

  Cel mai tare mi s-a parut topicul cu civilizatia, l-am vizualizat intorcand masina si scuipandul pe tigan, uimirea lui ca a facut gestul, uimirea celorlalti; chiar am ras..hai ca am ajuns sa-i facem reclama, dupa cum spunea si el ;))

 6. andreir Says:

  I-am scuipat si eu de cateva ori dar era sa fiu un pic segmentat… Noroc cu nenea politist. Alteori le-am dat-o si eu dar puteam sa intru la bulau asa ca am concluzionat:
  NU MERITA!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: