Testare… cu mult stresS


De putin timp am intrat in lumea programarii web profesionale. Mai exact din 1 August 2006 cand m-am angajat la netBridge. Pana atunci am dezvoltat proiecte .NET bazate in principal pe Windows Forms si nu Web Forms.

Trecerea nu mi-a fost simpla pentru ca proiectele Desktop (Windows Forms de exemplu) sunt state-full spre deosebire de aplicatiile web care sunt state-less. Mentinerea starii, recunoasterea utilizatorului deja autentificat sunt cateva din principalele lucruri de care m-am lovit si cu ceva efort le-am depasit.

Una din chestiile interesante insa, pe care am descoperit-o recent, este testarea aplicatiei din punct de vedere al performantei. Mai exact site-ul X cati utilizatori (sau cereri) simultani suporta?

Vorbind cu colegi de programare de pe alte platforme (PHP / MySQL in principal) am fost neplacut surprins sa aflu ca majoritatea nu fac NICI UN FEL DE TESTARE DE PERFORMANTA. Altfel spus scriu site-ul, curata bug-uri etc. etc. il lanseaza si nu isi pun problema daca site-ul va tine piept volumului de solicitare. De cat probabil atunci cand suna seful ca a cazut sau e aproape cazut site-ul. „Lasa ba ca merge asa” – nu vi se pare?

Notiunea in engleza se numeste „Stress test” – de acolo si titlul post-ului. Cati dintre voi faceti asa ceva in cadrul vreunei aplicatii client/server (nu neaparat aplicatie web) ? De ce nu faceti?

O unealta gratis si destul de buna pentru testarea site-urilor (nu cea mai buna, sunt sigur – e si veche oricum) se poate gasi cautand cu Google „web stress test” si analizand unul din principalele rezultate -> Microsoft Download: Web Application Stress Tool ( http://www.microsoft.com/technet/archive/itsolutions/intranet/downloads/webstres.mspx )

Merita sa o incercati, puteti fi surprinsi placut sau neplacut. 😉 Bafta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: